Lapsen ensimmäinen älypuhelin? Lue Someturvan vinkit!

| Lukuaika:2 minuuttia

Kuva: Adobe Stock.
Kuva: Adobe Stock.

Lapsen ensimmäinen älypuhelin on iso juttu. Puhelin hankitaan lapselle, jotta hänet voidaan pitää turvassa ja tavoitettavissa silloinkin, kun hän on matkalla yksin koulusta kotiin tai leikkimässä ulkona kavereiden kanssa. Älypuhelin tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että sosiaalinen media, kuten WhatsApp, YouTube ja erilaiset pelit tulevat osaksi lapsen elämää.

Sosiaalisessa mediassa vaihdetaan kuulumisia, hankitaan uusia kavereita, opitaan taitoja ja iloitaan yhdessä. Vaikka some tuo mukanaan paljon positiivista, lapsi voi kohdata siellä myös vastoinkäymisiä ja epämiellyttäviä tilanteita. Tunnista netin vaarat ja lue Someturvan vinkit siihen, miten sinä voit vanhempana auttaa lastasi käyttämään hänen ensimmäistä puhelintaan turvallisesti.

Tunne netin vaarat

Kun sinä tunnet netin vaarat, niistä on helpompi puhua lapselle. Alla on esimerkkejä vastoinkäymisistä ja ikävistä tilanteista, joita lapsi voi kohdata netissä:

phone1 phone2

Juttele lapsen kanssa ja kuuntele häntä

Vanhempia usein mietityttää, mitä lapset puuhastelevat puhelimella: mitä sovelluksia he käyttävät, kenen kanssa he viestittelevät ja mitä videoita he oikein katsovat.

Lapsen kanssa on hyvä jutella säännöllisesti siitä, mitä netissä on tapahtunut. Samalla tavalla, kun kysyt lapselta joka päivä hänen koulupäivästään, voit kysyä, mitä kivaa, hauskaa tai ikävää netissä on tapahtunut tänään. Säännöllinen juttelu saa aiheen kuin aiheen tuntumaan arkiselta. Tämä voi auttaa lasta suhtautumaan asiaan rennosti ja kääntymään puoleesi, jos hänellä on mitään huolia nettiin liittyen.

Netti ja some ovat lapsille täyttä totta. Monet heidän tarinansa ja juttunsa ovat voineet tapahtua luokkahuoneen sijaan WhatsAppissa tai pelin chatissa. Lapsen puhelimen käytöstä voikin oppia paljon jo pelkästään kuuntelemalla häntä!

phone3

Näytä esimerkkiä ja muistuta myös somen hyvin puolista

Lapsi oppii esimerkkien kautta. Voit vaikkapa näyttää, miten itse käytät sovelluksia: millaisia viestejä kirjoitat WhatsAppissa, mitä jaat Instagramissa tai miten tunnistat epäilyttävän kaveripyynnön. On myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkälaisissa tilanteissa itse käyttää älypuhelinta. Näkeekö lapsi, kun selailet puhelinta sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa tai kun näpyttelet sitä yhteisellä aterialla?

Vaikka älypuhelin ei olekaan lapsen käsissä ongelmaton laite, muista jutella lapsen kanssa myös sen hyvistä puolista. Älypuhelin ja netti tuovat elämäämme paljon helpotusta: tavoitamme läheisemme tarvittaessa heti, jaamme kuvia ja kuulumisia nopeasti, pystymme suunnistamaan karttasovellusten avulla ja tarkkailemaan säätä sääsovelluksella. Näistä asioista on hyvä muistuttaa, jotta lapsi ei ala pelkäämään omaa puhelintaan!

Lisää vinkkejä?

Haluatko lukea lisää Someturvatiimin vinkkejä lapsen älypuhelimen ensikäyttöön? Hanki lapsellesi somekäytön turvallisuutta lisäävä sovelluksemme, niin saat käyttöösi somen suosituimpien sovellusten turvaoppaat ja ohjeet lapsen ensimmäisen älypuhelimen käyttöön. Näin pysyt vanhempana kartalla someturvallisuudesta!