Uusi ilmiö: Halventavat "tier-listaukset" koulun oppilaista
| Lukuaika:4 minuuttia
Someturvan havaintojen mukaan Suomeen on rantautumassa uusi somekiusaamisen ilmiö: halventavat tier-listat, joissa erityisesti koulun tyttöjä luokitellaan heidän ulkonäkönsä perusteella. Kyseisestä ilmiöstä on uutisoitu aiemmin muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Ruotsissa.

Mistä on kyse?
Halventavissa tier-listauksissa luokitellaan koulun oppilaita, usein pelkästään tyttöjä, eri kategorioihin ulkonäön perusteella. Listat ovat tyypillisesti kuvia tai videoita, joita jaetaan esimerkiksi oppilaiden välisissä ryhmäkeskusteluissa Snapchatissa tai WhatsAppissa tai laajemmin somessa esimerkiksi TikTokissa.
Halventavien tier-listojen kategoriat saattavat vaihdella, mutta pääasiassa niissä kategorisoidaan tyttöjä sen mukaan, kuinka viehättäviä he tekijän mielestä ovat. Kategoriat voivat olla järkyttävää luettavaa: varsin usein viehättävyyden mittarina käytetään esimerkiksi kategoriaa siitä, voisiko tytön raiskata vai ei (“rapeable” ja “unrapeable”). Muita eri maiden tapauksissa esiintyviä kategorioita ovat olleet esimerkiksi söpöt (“cuties”), vaimot (“wifeys”), esineet (“objects”) tai huorat (“sluts”). Kategoriat saattavat olla myös muilla tavoin loukkaavia, naisia esineellistäviä tai esimerkiksi rasistisia. Listauksissa käytetään tyypillisesti oppilaiden nimiä ja/tai kuvia ilman lupaa. Joskus listauksissa on mukana myös koulun henkilökuntaa.
Tier-listat juontavat juurensa etenkin videopeliyhteisöistä, missä listoja on käytetty esimerkiksi eri pelihahmojen vahvuuksien arviointiin. Listan tarkoitus onkin laittaa pelihahmot tai muut arvosteltavat asiat nimenomaan paremmuusjärjestykseen. Tier-listat ovat levinneet vähitellen myös laajempaan käyttöön somen eri alustoilla ja niitä voi tehdä käytännössä mistä tahansa aiheesta. Myös kategoriat voivat olla itse keksittyjä tai niihin saatetaan hyödyntää esimerkiksi kouluarvosanoja. Alle olemme tehneet esimerkiksi tier-listauksen eri karkeista.

Taustalla laajempi ilmiö
Kouluissa ilmenneen tyttöjen luokittelemisen taustalla saattaa vaikuttaa naisvihamielisten asenteiden valtavirtaistuminen, kuten misogyniavaikuttaja Andrew Taten suosio. Taten sisällöissä korostuu maskuliinisuuden vahvistaminen muun muassa naisiin kohdistuvan väkivallan ihannoinnilla ja naisten alistamisella. Taten sisällöt ovat löytäneet tiensä tehokkaasti nuorten miesten verkkokalvoille sosiaalisen median kautta. Naisvihamielisessä ajattelussa naiset nähdään ensisijaisesti miesten halun ja vallankäytön kohteina. Andrew Tate on tänä päivänä yksi suurimmista sosiaalisen median vaikuttajista, ja hänen sisältönsä puhuttelee monia nuoria miehiä hyvin nuoresta iästä lähtien (ks. esim. Ylen juttu Andrew Taten vaikutuksesta yläkoululaisiin Suomessa). Naisiin kohdistuvan väkivallan ihannoinnin lisäksi laajempaan ilmiöön linkittyy avoin homofobia ja rasismi.
Tällaiseen toimintaan saatetaan osallistua, vaikka itse ei välttämättä haluaisi. Naisvihamielinen toiminta voi tutkimusten mukaan olla poikien keino vahvistaa asemaansa vertaisryhmässä sekä esitellä omaa maskuliinisuuttaan. Tällaista toimintaa saatetaan myös käyttää vahvistamaan vertaisryhmän keskinäisiä suhteita. (Haslop et al 2024). Vaikka yksilö itse ei jakaisikaan naisvihamielistä maailmankuvaa, saattaa hän silti toimia sen mukaisesti osana ryhmää.
Mitä laki sanoo?
Loukkaavien listausten tekeminen ja jakaminen someen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Listauksen tarkemmasta sisällöstä riippuen kyse voi olla esimerkiksi kunnianloukkauksesta. Lisäksi vuonna 2023 uudistunut seksuaalirikoslainsäädäntö puuttuu monin tavoin verkossa tapahtuviin seksuaalisiin loukkauksiin sekä suojaa erityisesti lapsia ja nuoria kaikilta seksuaalisilta teoilta. Seksuaalinen halventaminen somessa voidaan katsoa esimerkiksi rikoslain mukaiseksi seksuaaliseksi ahdisteluksi.
Oikeudellisessa arviossa merkitystä voi olla muun muassa sillä, millaisia loukkaavia ilmaisuja julkaisussa on käytetty, kuinka loukkaavana tekoa voidaan pitää sekä kuinka laajan yleisön julkaisu on saanut.
Miksi oppilaiden luokittelu tier-listoilla on vahingollista?
Tieto listauksen olemassaolosta leviää usein nopeasti oppilaiden keskuudessa ja koskettaa laajaa joukkoa oppilaita. Halventavalla listalla mukana oleminen voi tuntua todella loukkaavalta sekä aiheuttaa nuorille ahdistusta. Tilanne saattaa vaikuttaa oppilaiden koulunkäyntiin ja näkyä muun muassa poissaoloina ja vahvana tuen tarpeena. Tilanteesta riippuen nuori saattaa myös pelätä oman turvallisuutensa puolesta, jos hänet on listalla sijoitettu esimerkiksi kategoriaan, joka viittaa raiskaukseen.
Pelkästään listan olemassaolo voi heikentää oppilaiden turvallisuuden tunnetta koulussa, sillä he saattavat alkaa pelätä joutuvansa listalle koska tahansa. Listat voivat lisätä muuta häiritsevää käyttäytymistä, kuten huutelua ja muuta loukkaava käytöstä listalla esiintyviä tyttöjä kohtaan. Tämä voi normalisoida loukkaavaa puhetta ja asenteita, mikä saattaa rohkaista epäasialliseen käytökseen myös muita tyttöjä ja vähemmistöjä kohtaan ja siten luoda pohjaa epätasa-arvolle koulussa.
Ohjeita kouluille
Listojen olemassaolo ei kouluyhteisössä koske vain listan tekijää ja listalla olijoita vaan kaikkia yhteisön jäseniä, jotka ovat listan nähneet – näin myös toimet tilanteeseen puuttumiseksi on oltava koko kouluyhteisön huomioivia. Listoista on hyvä keskustella osallisten kanssa sekä tarvittaessa laajemmin koulussa. Myös perheitä on hyvä kannustaa keskustelemaan asiasta kotona. Tarvittaessa koulu voi olla yhteydessä myös viranomaisiin tilanteen selvittämiseksi.
Suosittelemme kouluja ottamaan yhteyttä Someturvaan, jolloin saatte tapauskohtaisen arvion esimerkiksi mahdollisista rikosnimikkeistä, sekä tarvittavista toimista. Someturva voi luotettuna ilmoittajana myös auttaa ilmiantamaan laitonta sisältöä. Myös oppilaita ja heidän perheitään kannattaa kannustaa olemaan yhteydessä Someturvaan.
Kirjoittajat:
Someturvan ensiapuyksikön asiantuntijat
Lähteet:
Haslop, Ringrose & Milne 2024. Mainstreaming the Manosphere’s Misogyny Through Affective Homosocial Currencies: Exploring How Teen Boys Navigate the Andrew Tate Effect. Social media + society. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20563051241228811
Uutisartikkeleita Tier-listoista:
- https://www.nbcwashington.com/news/local/students-at-maryland-high-school-ranked-female-classmates-based-on-looks/162363/ (Yhdysvallat)
- https://www.expressen.se/nyheter/sverige/killar-i-umea-listade-tjejer-som-mojliga-att-valdta/ (Ruotsi)
- https://www.abc.net.au/news/2024-05-06/sexist-offensive-student-list-melbourne-yarra-valley-grammar/103808062 (Australia)