Oppituntien puhelinkielto – Kaivattu askel kohti turvallisempaa kouluarkea

| Lukuaika:3 minuuttia

Perusopetuslain muutos koskien mobiililaitteiden käyttöä kouluissa astuu voimaan 1.8.2025. Muutos, jota on odotettu, selkeyttää vihdoin koulujen arkea ja antaa keinoja puuttua älylaitteiden koukuttavaan käyttöön. Someturvan asiantuntijat olivat mukana edistämässä lakimuutosta muun muassa Digirauha ry:n kanssa varmistaakseen, että lapset ja nuoret saavat älylaitteilta kasvurauhaa ja voivat keskittyä koulussa oppimiseen.

Kuva: Photo by RDNE Stock project
Kuva: Photo by RDNE Stock project

Mikä muuttuu?

Elokuusta eteenpäin lähtökohtana on, että oppilaiden puhelimet pysyvät oppituntien aikana repussa tai puhelinparkissa. Mobiililaitteita saa käyttää vain oppimiseen, terveydellisistä syistä tai oppimisen apuvälineenä opettajan luvalla.

“Algoritmit koukuttavat meitä päivä päivältä enemmän. Nuoret viettävät vuodessa jo enemmän tunteja puhelimilla, kuin koulun penkillä. Meillä on yhteiskunnassa vielä paljon tehtävää. Oppituntien rauhoittaminen oppimiseen on kuitenkin tärkeä ensimmäinen askel.” - Suvi Uski, Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija.

Oppituntien puhelinkiellon lisäksi koulujen tulee päivittää omat järjestyssääntönsä lakimuutoksen mukaisesti. Puhelinten käyttöä on mahdollista rajoittaa myös välitunneilla esimerkiksi niin, että puhelimia säilytetään omassa kaapissa tai puhelinparkissa.

Välitunneilla tapahtuu paljon kiusaamista, jossa puhelin toimii välineenä. Kun koulu päättää rajata puhelinten käyttöä välitunneilla, voivat myös monenlaiset vahingolliset kiusaamisen muodot, kuten muiden oppilaiden luvaton kuvaaminen, vähentyä.” - Kaisa Rissanen, verkkohäirinnän ensiapuyksikön johtaja.

Riittääkö ruutuajan rajoittaminen takaamaan kouluturvallisuuden?

Kyllä ja ei. Rajoitukset antavat lisäkeinoja puuttua puhelinten häiritsevään käyttämiseen. Vaikka puhelimia ei käytettäisi koulupäivän aikana, olisi kuitenkin naiivia ajatella, että somen nuorille aiheuttamat ongelmat katoaisivat.

Koulukiusaamista tapahtuu jatkossakin puhelimilla. Se että puhelimet ovat koulupäivän ajan repussa, ei tarkoita sitä, etteikö muista koululaisista voisi tehdä loukkaavaa Tiktok-tiliä, kiusata luokkalaista WhatsAppissa tai jakaa jostakin opettajasta loukkaavaa juorua somessa. Koulu ja vapaa-aika limittyvät puhelinten myötä toisiinsa niin, että niitä on mahdotonta erottaa toisistaan.

Netissä tapahtuva kiusaaminen on viime vuosina vain lisääntynyt. MLL:n tuoreen kyselyn mukaan jo lähes joka viides suomalainen nuori kohtaa nettikiusaamista päivittäin. Someturvan tilastoissa näkyy netissä tapahtuvan kiusaamisen vahva linkki kouluarkeen. Meille ilmoitetuissa tilanteissa, joissa avunpyytäjä tuntee tekijän, hän tuntee tämän nimenomaan koulusta yli puolissa tapauksista.

Lakimuutos ei suojele lapsia ja nuoria verkossa kohdatuilta seksuaalirikoksilta. Jo alakouluikäiset kohtaavat verkossa valtavasti seksuaalissävytteistä viestittelyä, houkuttelua ja painostamista seksuaalisiin tekoihin. Viime aikoina yhä ikävämmät seksuaalirikosten muodot ovat yleistyneet, kuten sextortion eli alastonkuvilla kiristäminen tai deep fake- eli syväväärennettyjen alastonkuvien jakaminen. Meidän tilastoissamme näkyy, että myös seksuaalirikoksissa tekijä on usein toinen koululainen. Jonkun oppilaan alastonkuvia saatetaan levitellä koululaisten kesken tai luokan ryhmächatissa saatetaan jakaa seksuaalisesti ahdistelevia viestejä.

Ruutuajan rajoittaminen on askel kohti turvallisempaa kouluarkea, mutta se ei yksinään riitä. Somen lonkerot ulottuvat jatkossakin kouluun ja aiheuttavat haasteita koulun ammattilaisille. Lisäksi on tärkeää, että uusien puhelinrajoitusten ei anneta syventää kuilua aikuisten ja lasten välillä, ettei jo valmiiksi korkea kynnys pyytää aikuisilta apua kohoa yhä korkeammalle.

Someturva koulujen tukena myös uudenlaisessa kouluarjessa

Someturvan asiantuntijat ovat tukemassa suomalaisten koulujen arkea jo lähes 50 paikkakunnalla. Puhelimet ja muut mobiililaitteet ovat keskeinen osa meidän kaikkien arkea ja elämää. Toivomme, että uudet säännöt luovat pohjaa turvallisemmalle kouluarjelle, jossa avainasemassa ovat rajojen lisäksi riittävät taidot ja tehokkaat keinot niin oppijoiden kuin henkilökunnan turvaamiseksi:

  • Rajat: Uuden lainsäädännön mahdollistamana koulu voi entistä paremmin ehkäistä ennalta osan ongelmatilanteista asettamalla selvät rajat puhelinten sallitulle käytölle koulupäivän aikana.
  • Taidot: Digitaalinen maailma ei pysähdy. Lapset ja nuoret tarvitsevat tunne-, turva- ja medialukutaitoa, jotta he pärjäävät digitaalisessa maailmassa. Samoin lasten ja nuorten parissa työskentelevät aikuiset tarvitsevat jatkuvasti uutta tietoa osaamisensa ylläpitämiseksi.
  • Turva: Kuten ennenkin, myös tulevana lukuvuonna verkkoon liittyvät ongelmatilanteet saattavat eskaloitua hyvinkin nopeasti ja aiheuttaa vahinkoa niin oppijoille kuin henkilökunnallekin. Ennaltaehkäisyn lisäksi koulu tarvitsee tehokkaat keinot puuttua monelaisiin somen lieveilmiöihin, kuten kiusaamiseen, kriisitilanteiden levitessä someen tai somen ilmiöiden tuodessa kriisin kouluun. On myös tärkeää, että vaikka älylaitteet eivät ole näkyvä osa koulun arkea, on oppilaille selvää, että he voivat edelleen kääntyä puhelimilla kohdatuissa vaikeissa tilanteissa koulun turvallisten aikuisten puoleen.