Tervetuloa suojamme piiriin! Teemana: somehäirintä lääkärin työssä
| Lukuaika:2 minuuttia
1.6.2022

Olen taustaltani sometutkija sosiaalipsykologian tohtori. Vuonna 2017 perustimme juristi- ja sosiaalipsykologikollegoideni kanssa SomeBuddyn auttamaan verkkohäiriköinnin uhreja. Vuodet ovat vierineet ja näköalapaikaltani katson alati kasvavia häirinnän lukumääriä. Sosiaalisesta mediasta on tullut kiinteä osa monen asiantuntijan ammatillista kenttää. Somessa voi joutua olemaan myös tahtomattaan, sillä vaikka somessa ei itse olisikaan aktiivisesti, oma nimi saattaa esiintyä mitä erikoisimmissa Google-hauissa tai keskustelupalstoilla.
Lapsista ja nuorista noin 59% on kokenut verkkohäirintää ja Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo noin 17% suomalaisista työikäisistä on tullut verkossa häirityiksi. Asiantuntijayhteisöissä elää yhtä aikaa paine olla yhä näkyvämmin esillä somessa kertomassa omasta osaamisestaan ja toisaalta tarve pitää huolta omasta yksityisyydestä. Huolta itselle voivat aiheuttaa mm. potilaat, omaiset, toiset kollegat, nimettömät someaktivistit sekä siviilielämän henkilöt.
Täällä SomeBuddyn työpöydällä näyttäytyy erityisen selvästi se, että korkeasti kouluttautuneilla asiantuntijoilla kuten lääkäreillä on oman uran ja osaamisen kartuttamisen eteen nähty paljon vaivaa. Someaikakaudella voi kuitenkin monelle tulla yllätyksenä kuinka nopeasti somekeskusteluissa kuohahtaa erilaisten aihealueiden ympärillä. Tuoreessa Mediuutisten lääkäreihin kohdistuvan verkkohäiriköinnin haastattelussa toteankin, että: "Lääkärille maine on todella tärkeä asia ja sen menettäminen iso huolenaihe. Joillakin oma nimi on jo muodostunut brändiksi."
Täällä SomeBuddyn verkkohäiriköinnin ensiapuyksikössä annamme jokaiseen häirinnän tilanteeseen oikeudellisen diagnoosin, psykososiaalista ensiapua sekä ratkaisuohjeet tilanteen rauhoittamiseksi. Moni konflikti ja verkossa eskaloitunut tilanne pystytään rauhoittamaan hallituilla toimenpiteillä, välillä on kuitenkin välttämätöntä tehdä rikosilmoitus poliisille. Häirinnän tilanteissa myös henkiset voimavarat on usein koetuksella ja asiantuntijamme osaavat neuvoa tilanteeseen sopivimmat voimavaraniksit.
Tervetuloa palvelumme piiriin. Meiltä saa apua nimettömästi, eettisesti ja nopeasti.
Parhain terveisin,
Suvi Uski
sosiaalipsykologian tohtori
toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija
SomeBuddy
Kirjaudu sisään palveluun tästä. Olet saanut aktivointikoodin sähköpostilla.