Ei enää vain yksityistä viestittelyä – Tiedätkö, mitä ovat lasten suosimat WhatsApp-kanavat?

| Lukuaika:6 minuuttia

WhatsAppia on totuttu pitämään melko turvallisena somekanavana, jossa viestitellään kavereiden ja perheenjäsenten kanssa.
Viime aikoina myös WhatsAppista on kuitenkin kantautunut huolestuttavia uutisia. Kirjoitimme viime vuoden lopulla suurista, poliisinkin varoittamista WhatsApp-ryhmistä. Lisäksi WhatsApp on vuonna 2023 ottanut käyttöön uuden ominaisuuden, WhatsApp-kanavat.
Kuva: Antoni Shkraba, Pexels
Kuva: Antoni Shkraba, Pexels

WhatsApp-kanavat – Mistä on kyse?

WhatsApp on kertonut, että kanavat on suunniteltu erityisesti tiedotuskäyttöön, ja ne antavat mahdollisuuden seurata yksityisesti eri tahojen uutisia ja ajankohtaisia nostoja.

WhatsApp-kanavalla ylläpitäjä voi yksisuuntaisesti jakaa tekstipäivityksiä, linkkejä, kuvia tai videoita. WhatsAppin kanavat näyttävät hyvin samanlaisilta, kuin WhatsAppin yksityis- ja ryhmäkeskustelut. Erona kuitenkin on, että seuraajat voivat reagoida toisen päivityksiin vain emojeilla tai osallistumalla äänestyksiin. Kanavan ylläpitäjä on ainoa, joka voi lähettää viestejä kanavalle.

Kanavat ovat julkisia eli kuka tahansa WhatsApp-käyttäjä voi nähdä tai seurata toisen kanavaa. Kanavat ovatkin esimerkiksi organisaatioille väylä jakaa päivityksiä laajoille joukoille, ja suurimmilla kanavilla voikin olla jopa miljoonia seuraajia.

Koska lapset ja nuoret käyttävät paljon WhatsAppia, myös moni heistä on päätynyt tekemään oman kanavan.

Kanavat löytyvät tällä hetkellä Päivitykset-osiosta. Kuvakaappaus kanavien hausta sekä Yle Uutisten kanavan päivityksistä 30.4.2024.
Kanavat löytyvät tällä hetkellä Päivitykset-osiosta. Kuvakaappaus kanavien hausta sekä Yle Uutisten kanavan päivityksistä 30.4.2024.

Vaikka kanavat ovat WhatsAppin sisällä, ne sijaitsevat hieman erillään keskusteluista. Kanavat löytyvät “Päivitykset” -kohdasta eli samasta paikasta, jossa voi jakaa päivityksiä omaan tilaan. Oma tila on suosittu erityisesti alakouluikäisten keskuudessa.

Kanavat otetaan WhatsAppissa maailmanlaajuisesti käyttöön asteittain, eli kaikilla käyttäjillä ominaisuutta ei vielä välttämättä näy. Yhä useammalla suomalaisella kanavat ovat kuitenkin jo käytössä.

Kanavat ovat julkisia – kuka tahansa voi seurata kenen tahansa kanavaa

Moni ei tule ajatelleeksi, että kanavat ovat tosiaan julkisia ja kaikki siellä jaettu sisältö voi näkyä kenelle tahansa muulle WhatsApp-käyttäjälle.

Kanavia voi hakea WhatsAppissa kohdassa “Päivitykset” ja “Näytä kaikki” tai valitsemalla plus -kuvakkeen ja “Löydä kanava”. Haun kautta löytyy tällä hetkellä erityisesti verifioituja, suuria kanavia.

Haun lisäksi kanavalle voi liittyä linkin kautta. Sekä omaa tilaa että kanavia ylläpidetään WhatsAppin “Päivitykset” -kohdasta, mikä kannustaa jakamaan linkin esimerkiksi omassa tilassa. Lisäksi kanavan linkkiä voi jakaa yksityis- tai ryhmäkeskusteluissa, joissa tieto kanavasta voi levitä nopeasti eteenpäin laajallekin joukolle.

Käytännössä kuka tahansa WhatsApp-käyttäjä voi seurata kenen tahansa kanavaa, jos vain on löytänyt kanavan joko hausta tai linkin kautta. Kanavan ylläpitäjä ei voi valita tai hyväksyä seuraajia.

Kanavan ylläpitäjä ei edes näe kaikkien seuraajien henkilöllisyyttä. Jos seuraaja ei ole omissa yhteystiedoissa, kanavan ylläpitäjä ei näe seuraajan puhelinnumeroa.

Kanavilla ei tulisi jakaa yksityisiä tietoja

Kanavalla jaetut sisällöt ovat julkisia. WhatsApp on kertonut salaavansa yksityis- ja ryhmäkeskusteluissa puhelut, viestit ja lähetetyn mediasisällön. Kanavissa salausta ei ole käytössä.

Kanavalla jaetun sisällön voi nähdä käytännössä kaikki WhatsAppin käyttäjät maailmanlaajuisesti. Kanavan sisällön voi myös nähdä, vaikka ei edes olisi sen seuraaja.

Kanavat luovat suuren haasteen yksityisyydelle. Moni saattaa jakaa kanavalla harkitsemattomasti omia tai toisen henkilökohtaisia tai yksityisiä tietoja tulematta ajatelleeksi, että tiedot saattavat näkyä kenelle tahansa WhatsApp-käyttäjälle.

Kanavalla ei kannata jakaa mitään yksityisiä kuvia tai tietoja. Vakavimmillaan jakamalla esimerkiksi oman tai toisen puhelinnumeron, osoitteen tai muuta henkilökohtaista tietoa, voi saattaa itsensä tai toisen ikävään tilanteeseen tai alttiiksi häirinnälle.

Kiusaaminen kanavilla

Someturvan ensiapuyksikkö on saanut lapsilta ja nuorilta useita yhteydenottoja liittyen siihen, että jotkut ovat reagoineet omalla WhatsApp-kanavalla jaettuihin kuviin tai viesteihin ilkeillä emojeilla.

Kanavat-ominaisuus ei näytä, kuka kanavan seuraajista on minkäkin emojin reagoinut, ellei emojin laittanut henkilö ole omissa yhteystiedoissa. WhatsApp-kanavissa ei myöskään tällä hetkellä ole ominaisuuksia, joilla ilkeitä reaktioita lähettäviä käyttäjiä voisi ilmiantaa tai estää. Tämä lisää helposti mielipahan, turvattomuuden ja epävarmuuden tunnetta entisestään.

Someturvan ensiapuyksikön asiantuntijat näkevät kanavissa myös riskin levittää esimerkiksi nöyryyttävää ja kiusaavaa materiaalia helposti isolle yleisölle.

Miten jutella WhatsApp-kanavista lapsen kanssa?

Ainakaan tällä hetkellä WhatsAppissa ei ole ominaisuutta, jossa kanavat voisi muuttaa yksityiseksi ja vain valittujen seuraajien käyttöön.

Huoltajien onkin hyvä jutella lasten ja nuorten kanssa siitä, millaista sisältöä omalla kanavalla on turvallista julkaista. Voi olla tarpeen myös pohtia sitä, olisiko mukavampaa tehdä päivityksiä vain oman lähipiirin kesken WhatsAppin muiden ominaisuuksien kautta.

On myös hyvä huomioida, että toisten kanavat saattavat olla epäasiallisia tai siellä voi olla vahingollisia tai loukkaavia julkaisuja. Lapsen ja nuoren kanssa voikin keskustella myös siitä, millaisia kanavia hänen kannattaa itse seurata. Jos kaveri tai tuttu esimerkiksi jakaa linkin tuntemattoman henkilön kanavalle, ei välttämättä ole turvallista alkaa seurata sitä.

Lasten voi olla hyvä käyttää WhatsApp-kanavia harkitusti ja tarvittaessa yhdessä aikuisen kanssa. Epäasialliset julkaisut ja kanavat on mahdollista myös ilmiantaa WhatsAppin ylläpidolle.

Kanavan tai yksittäisen julkaisun kanavalla voi ilmiantaa WhatsAppille. Vasemman puoleisessa kuvassa ilmiannetaan kanava, oikeanpuoleisessa yksittäinen julkaisu.
Kanavan tai yksittäisen julkaisun kanavalla voi ilmiantaa WhatsAppille. Vasemman puoleisessa kuvassa ilmiannetaan kanava, oikeanpuoleisessa yksittäinen julkaisu.

Kanavien turvallisuuden lisääminen asetuksilla

Jos lapsella tai nuorella on oma kanava, turvallisuutta voi kokeilla lisätä parilla eri asetuksella.

Ensinnäkin on hyvä tarkistaa, ettei lapsen tai nuoren oma kuva tai nimi tai muita yksityisiä tietoja näy kanavan profiilissa. Tämän voi tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa näin:

  1. Avaa lapsen tai nuoren WhatsApp ja mene kohtaan “Päivitykset”
  2. Mene lapsen tai nuoren kanavalle.
  3. Klikkaa kanavan profiili auki ja valitse “Muokkaa” ja päivitä tiedot.
Kanavan nimi ja kuvaus on hyvä päivittää sellaiseksi, ettei niissä kerrota yksityisiä tietoja.
Kanavan nimi ja kuvaus on hyvä päivittää sellaiseksi, ettei niissä kerrota yksityisiä tietoja.

Tämän lisäksi voitte valita, että lapsen tai nuoren kanavalle voi kommentoida vain tietyillä emojeilla tai ei ollenkaan. Tämän asetuksen saa avattua ja muutettua näin:

  1. Avaa lapsen tai nuoren WhatsApp ja mene kohtaan “Päivitykset”.
  2. Mene lapsen tai nuoren kanavalle.
  3. Klikkaa kanavan profiili auki ja valitse “Kanavan asetukset”.
  4. Valitse kohtaan “Mitä reaktioita seuraajat voivat lähettää” “Vain oletusemojit” tai “Ei mitään”.
Kanavan asetuksia on mahdollista vaihtaa niin, että omalle kanavalle voi kommentoida vain tietyllä emojeilla.
Kanavan asetuksia on mahdollista vaihtaa niin, että omalle kanavalle voi kommentoida vain tietyllä emojeilla.

Jos kaipaat lisää tukea lasten ja nuorten kanssa käytäviin keskusteluihin aiheesta tai WhatsAppin turvallisesta käytöstä, autamme mielellämme. Someturvan ammattilaiset ovat niin huoltajien kuin myös koulun ammattilaisten tukena.

Jos oman paikkakuntasi koulussa on Someturva käytössä, apua voi pyytää kirjautumalla palveluun täältä https://palvelu.someturva.fi.

Kirjoittajina
Ensiapuyksikön sosiaalipsykologi ja juristi