Pitkään jatkunut mustamaalaaminen

Minusta on kirjoiteltu perättömiä, loukkaavia ja valheellisia tietoja netissä ja somessa monella eri alustalla. Kirjoittelu on jatkunut jo muutaman vuoden. Nämä juorut ja perättömät puheet ovat levinneet jo todella monien ihmisten tietoisuuteen, mikä on aiheuttanut ongelmia esimerkiksi työllistymisessä. Maineeni on pilattu. Kun nimeni Googlettaa, perättömiä tietoja koskevat keskustelut ovat ensimmäinen hakutulos. Onko asialle tehtävissä jotain?

Mies, 27-vuotias

Näin Someturva auttoi.

Hei!

Kiitos, kun kerroit tilanteestasi meille. Todella ikävä kuulla, että sinusta on kirjoiteltu perättömiä, loukkaavia ja valheellisia tietoja netissä ja somessa monella eri alustalla. Hyvä, että otit meihin yhteyttä! Alla arviomme tilanteestasi ja ehdotus, mitä voisit tehdä.

Onko tapahtunut rikosta

Kerroit, että sinusta on levitetty loukkaavia ja perättömiä juttuja useilla eri alustoilla jo muutaman vuoden ajan. Ne ovat levinneet jo todella monien ihmisten tietoisuuteen ja aiheuttaneet ongelmia työllistymisessäsi. Valheellisten ja loukkaavien väitteiden levittäminen somessa voi olla rikos. Laissa puhutaan tällöin kunnianloukkauksesta. Vaikka valheiden levittäminen on aina väärin, ovat jotkut valheet lain näkökulmasta pahempia kuin toiset. Oikeudellisessa arviossa otetaan huomioon muun muassa valheellisten väitteiden tarkka sisältö, se miten loukkaavia ne ovat ja miten monille ihmisille valheita on levitetty. Kerroit, että mustamaalaaminen on aiheuttanut sinulle paljon harmia ja sillä on ollut vaikutuksia myös työllistymiseesi. Arviomme mukaan kunnianloukkauksen raja on tilanteessasi ylittynyt.

Mitä sinun kannattaa tehdä

Tilanteesi vaikuttaa todella vakavalta, eikä kenenkään pitäisi joutua sietämään tuollaista mustamaalaamista. Suosittelemme sinua tekemään asiasta rikosilmoituksen. Tapahtuneesta on tärkeää antaa poliisille mahdollisimman tarkat tiedot: milloin tilanne on alkanut, tiedätkö kuka juttuja on alkanut levittämään, millä kaikilla alustoilla perättömiä asioita on levitetty ja milloin. Lisäksi poliisille on hyvä muistaa kertoa myös mustamaalaamisen seurauksista, kuten mahdollisista tulon menetyksistä tai henkisistä vaikutuksista.

Loukkaavia kommentteja kannattaa kerätä esimerkiksi kuvakaappausten avulla kanavakohtaisesti, eli kerätä yhteen aina samassa kanavassa kirjoitetut kommentit ja viestit. Tällaisissa pitkään jatkuneissa tilanteissa todisteiden kerääminen tuntuu varmasti työläältä ja kohtuuttomalta tehtävältä, mutta se voi kokemuksemme mukaan edistää asian etenemistä poliisin päädyssä merkittävästi. Olisi todella hyvä, jos esimerkiksi läheisesi ja ystäväsi voisivat auttaa sinua aineiston keräämisessä. Kenenkään ei pitäisi joutua lukemaan itsestään halventavia kommentteja, emmekä suosittele sinua käymään kommentteja yksin läpi. Henkinen jaksamisesi on ollut muutenkin koetuksella, joten läheisten tuki asian selvittämisessä olisi tärkeää.

Kun olet kerännyt todistusaineiston, sinun kannattaa ottaa yhteyttä eri netti- ja somealustojen ylläpitoon ja pyytää heitä poistamaan perättömiä tietoja koskevat julkaisut sekä kommentit. Yksittäiset kommentit voi ilmiantaa ylläpidolle alustan ilmiantotoiminnolla. Jos kyseessä on useamman kommentin sisältävä ketju tai perättömät väitteet ovat levinneet samalla alustalla useaan eri keskusteluketjuun, olisi hyvä ilmoittaa koko tilanteesta ja sen laajuudesta ylläpidolle. Kannattaakin siis katsoa, löytyykö alustoilta paikkaa, jossa voit ottaa suoraan yhteyttä ylläpitoon.

Oma hyvinvointi on tärkeää

Mustamaalaaminen on somessa harmillisen yleistä ja voi tapahtua kenelle vain. Et siis ole tehnyt mitään väärää, etkä todellakaan ole yksin tilanteesi kanssa. On pelkkää sattumaa, että juuri sinä olet joutunut perättömien valheiden ja väitteiden levittämisen kohteeksi! Asian kanssa ei missään tapauksessa kannata jäädä yksin, vaan siitä kannattaa keskustella läheisten ja tarvittaessa ammattihenkilöiden kanssa. Pidä siis huolta itsestäsi. Esim. Sekasin-chatin kautta voi matalalla kynnyksellä keskustella asiasta luottamuksellisesti. Lisäksi jos tarvitset tukea rikosprosessin osalta, niin Rikosuhripäivystyksen sivuilla on chat-palvelu, jossa on mahdollista keskustella siitä lisää luotettavien ammattilaisten kanssa.

Osasimmeko auttaa sinua tällä vastauksellamme? Jos tarvitset vielä lisää tietoa tai muuta apua, laitathan viestiä niin autamme parhaamme mukaan.

Terveisin
Someturva-tiimi