Doksaus seuranhakusivulla

Joku on julkaissut anonyymille seuranhakusivulle kuvan minusta, sähköpostiosoitteeni, puhelinnumeroni, osoitteeni ja tiedon, että minulta saa ostettua seksipalveluita. Olen saanut kymmeniä yhteydenottoja: sähköpostiviestejä, viestejä ja soittoja tuntemattomista numeroista. Monet viesteistä ovat olleet todella ahdistavia. Saan niitä joka päivä, enkä uskalla enää liikkua ulkona.

Nainen, 24-vuotias

Näin Someturva auttoi.

Hei!

Kiitos, kun kerroit tilanteestasi meille. Todella ikävä kuulla, että sinusta on julkaistu anonyymille seuranhakusivulle kuva, sähköpostiosoite, puhelinnumero, osoite ja tieto, että sinulta saa ostettua seksipalveluita. Hyvä, että otit meihin yhteyttä! Alla arviomme tilanteestasi ja ehdotus, mitä voisit tehdä.

Onko tapahtunut rikosta

Kerroit, että sinusta on julkaistu anonyymille seuranhakusivulle kuva, yhteystietoja ja sanottu, että sinulta saa ostettua seksipalveluita. Puhutaan niin sanotusta “doksauksesta”, jossa toisen henkilötietoja kerätään ja jaetaan luvatta nettiin. Kyseessä vaikuttaa olevan todella vakava tilanne. Henkilö, joka on levittänyt sinusta valheellista tietoa kuvasi ja yhteystietojesi kanssa nettiin, on arviomme mukaan syyllistynyt useampaankin eri rikokseen.

Ensinnäkin toisena ihmisenä esiintyminen seuranhakusivustolla voi täyttää identiteettivarkauden tunnusmerkit. Toiseksi on todella halventavaa levittää netissä valheellista tietoa, jonka mukaan sinulta voi ostaa seksipalveluita. Tekijä on varmasti ymmärtänyt, että teko loukkaa sinua ja voi aiheuttaa sinulle paljon ikäviä seurauksia. Tämän takia arvioitavaksi tulee myös rikoslain mukainen kunnianloukkaus.

Lisäksi kerroit, että olet saanut teon johdosta kymmeniä yhteydenottoja, joista monet ovat olleet todella ahdistavia. On täysin luonnollista, että olet alkanut pelätä oman turvallisuutesi puolesta. Sinun yhteystietosi nettiin julkaissut henkilö on teollaan aiheuttanut sinulle tämän, joten hän on voinut syyllistyä myös kunnianloukkausta vakavampaan rikokseen eli vainoamiseen.

Mitä sinun kannattaa tehdä

Nyt on tärkeää, että sinusta levitetty kuva ja tieto seksipalveluiden myynnistä saadaan poistettua netistä mahdollisimman pian ja että tiedot nettiin lisänneen tekijän henkilöllisyys saadaan selvitettyä. Suosittelemme tekemään asiasta rikosilmoituksen mahdollisimman pian, mielellään jo tänään. Ainoa taho, jolla on mahdollisuus lähteä selvittämään tuntemattoman tekijän tarkempaa henkilöllisyyttä, on poliisi. Tilanteesi vaikuttaa erittäin akuutilta – saat viestejä päivittäin etkä uskalla enää liikkua ulkona. Suosittelemmekin, että otat poliisiin yhteyttä puhelimitse tai menemällä paikan päälle poliisiasemalle.

Jotta poliisi pääsee aloittamaan rikoksen selvittämisen mahdollisimman tehokkaasti, poliisille olisi hyvä antaa ainakin seuraavat tiedot:

  • Tarkka kuvaus siitä, mitä on tapahtunut ja missä.
  • Milloin teko on tapahtunut eli tarkka tapahtuma-ajankohta (esimerkiksi eri yhteydenottojen päivämäärät ja kellonajat).
  • Ketkä ovat olleet osallisina tapahtuneessa (sinuun yhteyttä ottaneiden henkilöiden puhelinnumerot tai sähköpostiosoitteet).
  • Kaikki mahdolliset muut todisteet, kuten esimerkiksi kuvakaappaukset seuranhakusivulle tehdystä ilmoituksesta, sinulle lähetettyjen viestien sisällöstä ja lokitiedot sinulle soitetuista häiriköivistä puheluista.
  • Tieto siitä, että tilanne jatkuu edelleen ja se on aiheuttanut sinulle muun muassa pelkoa liikkua ulkona.

Suojaa itsesi somessa

Rikosilmoituksen lisäksi tärkeä ensitoimenpide on ilmoittaa tilanteesta seuranhakusivuston ylläpidolle. Toisena henkilönä esiintyminen rikkoo yleensä lain lisäksi sivustojen omia yhteisösääntöjä. Suosittelemme siis ilmoittamaan tilanteesta ylläpidolle ja pyytämään heitä poistamaan kuva sekä yhteystietosi heidän sivustoltaan välittömästi. Heille kannattaa antaa tilanteesta ja sen seurauksista kattava kuva, jotta he ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja ymmärtävät puuttua siihen nopeasti.

Oma hyvinvointi on tärkeää

Jatkuvat ahdistavat yhteydenotot tuntuvat varmasti pelottavilta. Se on täysin luonnollinen reaktio. Ethän jää asian kanssa yksin, vaan haet tukea läheisiltä ja tarvittaessa ammattilaisen apua. Muista, ettet ole itse tehnyt mitään väärää! On vain sattumaa, että juuri sinä olet joutunut näin ikävän ja väärän teon kohteeksi. Kaikki vastuu tilanteesta on tekijällä. Jos kaipaat tukea verkon kautta, Rikosuhripäivystyksen sivuilla on erinomainen chat-palvelu, jossa on mahdollista keskustella tilanteesta luotettavien ammattilaisten kanssa.

Osasimmeko auttaa sinua? Jos tarvitset vielä lisää tietoa tai muuta apua, laitathan viestiä niin autamme parhaamme mukaan.

Terveisin
Someturva-tiimi