Someturva auttoi Snapchatiin salakuvattua poikaa

Luokkakaveri kuvasi minusta todella epäimartelevan videon salaa koulussa. Näytin videossa tosi rumalta. Hän jakoi sen koko meidän luokalle Snapchatissa ilman lupaani. Nyt minua haukutaan koulussa.

Poika, 11-vuotias

Näin Someturva auttoi.

Hei,

Kiitos kun kerroit tilanteestasi Someturvalle. Todella ikävä kuulla, että sinua on kuvattu salaa ja että kuvattua videota on levitetty. Hyvä, että otit meihin yhteyttä! Ohessa arviomme tapahtuneesta sekä ohjeet miten toimia.

Onko tapahtunut rikosta

Kerroit, että luokkakaverisi on kuvannut sinusta salaa nolon videon ja jakanut videon koko luokallenne Snapchatissa. Luokkakaverisi on tehnyt todella väärin kuvatessaan sinua ilman lupaa ja jakaessaan videon muille. Lain mukaan kuvaaminen julkisessa paikassa kuten koulussa tai puistossa on sallittua. Sen sijaan yksityisessä paikassa kuten esimerkiksi jonkun kotona tai koulun vessassa tapahtuva kuvaaminen ilman lupaa on rikos. Laissa puhutaan tällöin salakatselusta. Lisäksi videon jakaminen koko luokalle kiusaamistarkoituksessa voi ylittää toisen rikoksen eli kunnianloukkauksen rajan. Tekijä eli luokkakaverisi on kertomasi mukaan 11-vuotias. Suomessa rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että tekijä ei voi nuoren ikänsä takia saada rikosoikeudellista rangaistusta teostaan. Hän ei ole kuitenkaan täysin vapaa vastuusta. Kaikki, myös alle 15-vuotiaat henkilöt voivat nimittäin joutua vahingonkorvausvastuuseen eli maksamaan korvauksia aiheuttamastaan haitasta.

Miten sinun tulisi toimia

Kenenkään ei pidä sietää tuollaista nolojen videoiden levittämistä, vaan tilanteeseen pitää puuttua. Suosittelemme kertomaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle kuten omalle huoltajallesi. Tällaisten asioiden ratkaiseminen on aina helpompaa yhdessä aikuisen kanssa. Voitte yhdessä aikuisen kanssa ottaa yhteyttä tähän luokkakaveriisi ja ilmoittaa hänelle, että salaa kuvaaminen ja videon jakaminen ilman lupaa voi olla jopa rikos. Toisen loukkaamiseksi tarkoitetut Snapit ovat myös Snapchatin yhteisösääntöjen vastaisia. Voit kertoa koulukaverillesi, että hän rikkoi myös näitä yhteisösääntöjä jakamalla sinusta loukkaavan videon. Sinun kannattaa kertoa asiasta myös koulussasi. Koska tekijä on samalla luokalla kanssasi ja video on jaettu koko luokallesi Snapchatissa, pystytään tilanteeseen parhaiten puuttumaan paikan päällä koulussa. Sekä opettajat että muut aikuiset kuten kuraattori, psykologi ja rehtori työskentelevät koulussa siksi, että kaikki voisivat tulla mielellään kouluun oppimaan. Heidän tehtävänsä on myös puuttua kaikenlaiseen kiusaamiseen ja varmistaa, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo tulla kouluun. On siis tosi tärkeää, että kerrot oman koulusi oppilashuollolle, esimerkiksi kuraattorille, videon levittämisestä ja kiusaamisesta heti. Heillä on yleensä paljon kokemusta siitä, miten näitä tilanteita voidaan lähteä ratkaisemaan yhdessä esimerkiksi opettajan ja rehtorin kanssa. Jos sinulla on omia ajatuksia ja toiveita, miten toivoisit, että asiaa ratkotaan koulussa, niitä pitää kuulla ja yrittää toteuttaa. Olisi hyvä, että luokkasi kanssa käytäisiin läpi somen pelisääntöjä ja tehtäisiin kaikille selväksi, ettei toisia saa kuvata tai toisista otettuja videoita jakaa ilman lupaa.

Someasetukset turvallisemmaksi

Mikäli tällaisia tilanteita tulisi vastaan vielä jatkossa, suosittelemme sinua ilmoittamaan loukkaavasta Snapchat-tarinasta Snapchatin ylläpidolle painamalla loukkaavaa Snappia pitkään, kunnes lippu-painike ilmestyy näytön alaosaan. Napauttamalla lippu-painiketta voit ilmoittaa tarinasta ja kertoa ylläpidolle mitä tapahtuu.

Oma hyvinvointi on tärkeää

Salaa kuvatuksi tuleminen ja videoiden levittäminen somessa on harmillisen yleistä ja voi sattua kenelle tahansa. Tärkeää on, ettet jää asian kanssa yksin, vaan juttelet asiasta luotettavien aikuisten kanssa. Keskusteluapua ja tukea saa myös netistä esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämästä tukichatista, joka löytyy tältä sivulta: www.netari.fi.

Osasimmeko auttaa sinua tällä vastauksellamme? Jos tarvitset vielä lisää tietoa tai muuta apua, laitathan viestiä niin autamme parhaamme mukaan.

Terveisin,
Someturva-tiimi