Stalkkeri ei jätä rauhaan

Sama ihminen lähettää mulle jatkuvasti häiritseviä ja uhkailevia viestejä instagramin directissä. Ei auta, vaikka olen pyytänyt häntä lopettamaan. Kun estän hänet, hän luo uuden profiilin ja lähettää viestejä sen kautta. Hän on myös yrittänyt saada puhelinnumeroni ja muita henkilökohtaisia yhteystietoja kavereilta ja perheenjäseniltä. Mua ahdistaa ja pelottaa. Tunnen oloni uhatuksi ja voimat on lopussa. En uskalla postata someen enää normaalisti.

Nainen, 23-vuotias

Näin Someturva auttoi.

Hei!

Kiitos, kun kerroit tilanteestasi meille. Todella ikävä kuulla, että olet saanut samalta ihmiseltä jatkuvasti häiritseviä ja uhkailevia viestejä. Hyvä, että otit meihin yhteyttä! Alla arviomme tilanteestasi ja ehdotus, mitä voisit tehdä.

Onko tapahtunut rikosta

Kerroit, että sama ihminen lähettää sinulle jatkuvasti häiritseviä ja uhkailevia viestejä. Vaikka olet pyytänyt häntä lopettamaan ja estänyt hänet, hän jatkaa viestien lähettämistä luomalla aina uusia profiileja. Tilanteesi vaikuttaa erittäin vakavalta ja on tärkeää, että se saadaan loppumaan pian. Kenenkään ei tarvitse sietää häiritseviä ja uhkailevia yhteydenottoja.

Lain näkökulmasta tällainen jatkuva häiriköinti voi ylittää kahdenkin eri rikoksen rajan. Kyseeseen voi tulla rikos nimeltä viestintärauhan rikkominen tai vielä vakavampi rikos eli vainoaminen. Oikeudelliseen arvioon vaikuttavat muun muassa viestien lukumäärä, ajankohta, sisältö ja se, onko viestien lähettämistä jatkettu kielloista tai estoista huolimatta. Kerroit, että viestit ovat olleet uhkailevia ja teko on aiheuttanut sinussa pelkoa ja ahdistusta. Tämän takia arvioimme, että rikoksen raja on tilanteessasi ylittynyt.

Mitä sinun kannattaa tehdä

Hyvä, että olet puuttunut häiriköintiin estämällä tekijän profiilit. Todella kurjaa, ettei estäminen ole riittänyt häiriköinnin lopettamiseksi. Nyt on tärkeää saada tilanne loppumaan. Suosittelemme, että teet asiasta rikosilmoituksen. Sen voi tehdä sähköisesti netissä, käymällä lähimmällä poliisilaitoksella tai puhelimitse.

Poliisille kannattaa toimittaa mahdollisimman paljon tietoa häiritsevistä viesteistä: kuinka monta olet niitä saanut, mikä on ollut niiden tarkka sisältö ja mihin kellonaikaan ne on lähetetty. Tekijän lähettämistä viesteistä ja hänen tekemistään eri profiileista kannattaa ottaa kuvakaappauksia, minkä lisäksi eri viesteistä ja niiden lähettämisajankohdasta kannattaa tehdä lista.

Jos viestit tai tekijän eri profiilit ovat estämisen takia kadonneet, älä huoli, rikosilmoituksen voi tehdä ilman todisteitakin. Rikoksen selvittäminen ja todistusaineiston kerääminen ovat esitutkinnassa poliisin vastuulla. Todisteiden lisäksi poliisille on tärkeää kertoa sinulle teosta aiheutuneista ikävistä seurauksista, kuten ahdistuksesta ja pelosta.

Suojaa itsesi somessa

Valitettavasti tällaiset pitkään jatkuneet häirintätilanteet ovat somessa yleisiä, eikä niihin aina ole tarjolla helppoa ja nopeaa ratkaisua. Somessa onkin tärkeää pitää huolta omasta yksityisyydestä ja huolehtia, että omia henkilötietoja, kuten koko nimeä, puhelinnumeroa tai asuinpaikkaa ei julkaise kuin välttämättömissä yhteyksissä.

Kaikenlaisiin epämiellyttäviin yhteydenottoihin kannattaa myös aina puuttua matalalla kynnyksellä. Ennen estämistä uhkailevat tai ahdistelevat viestit ja niiden lähettäjän profiili on hyvä aina ilmiantaa somealustan ylläpidolle. Jos alusta ei saa tietoa häirinnästä, he eivät voi puuttua siihen. Ilmiantaminen alustalle onkin häirintätapauksissa tärkeä ensitoimenpide. Yksittäiset ilmiantojen lisäksi häirinnästä voi kertoa Instagramille tällä lomakkeella.

Oma hyvinvointi on tärkeää

On ymmärrettävää, että koet olosi uhatuksi ja että sinua pelottaa. Ne ovat luonnollisia reaktioita näin kuormittavaan tilanteeseen. Somehäirintä on kuitenkin harmillisen yleistä ja voi tapahtua kenelle tahansa. Muista, ettet ole itse tehnyt mitään väärää! On vain sattumaa, että juuri sinä olet joutunut ikävän toiminnan kohteeksi.

Hienoa, että olet jaksanut selvittää asiaa jo näin pitkälle. Nyt on tärkeää, ettet jää tilanteen kanssa yksin, vaan keskustelet siitä esimerkiksi läheisten ja tarvittaessa ammattilaisten kanssa. Uhkaava ja pelottavan tuntuinen tilanne voi käsittelemättömänä jäädä painamaan mieltä pitkäksikin aikaa. Olisi todella hyvä, että pääsisit keskustelemaan tunteistasi ja saat käytyä kuormittavia kokemuksiasi jonkun kanssa läpi. Esim. Sekasin-chatissa asiasta voi jutella luottamuksellisesti mukavien tyyppien kanssa.

Osasimmeko auttaa sinua tällä vastauksellamme? Jos tarvitset vielä lisää tietoa tai muuta apua, laitathan viestiä niin autamme parhaamme mukaan.

Terveisin
Someturva-tiimi