TikTok - Turvaopas

Miten voin välttää ikävät tilanteet sovelluksessa? Oppaastamme löydät neuvoja ja vinkkejä TikTokin turvalliseen käyttöön.

Mikä on TikTok?

Ikäraja

Turvallisuus

Turvalliset asetukset

Ilmiantaminen

Estäminen

Haitallinen sisältö

Vanhemmille

Mikä on TikTok?

TikTok on videoklippien jakamiseen tarkoitettu sovellus, joka on saavuttanut erittäin suuren suosion. Vuoden 2023 alussa TikTokilla on arvioitu olevan yli miljardi aktiivista käyttäjää ympäri maailman. 

TikTok-videot voivat sisältää muun muassa tanssia, musiikkia, lipsynkkausta, filttereitä, haasteita ja piloja, mutta valitettavasti myös raakaa väkivaltaa ja muuta haitallista sisältöä. TikTokin feed syöttää käyttäjille jatkuvasti uusia videoita. 

TikTokissa videot ja trendit voivat levitä viraaliksi nopeasti. Vaikka TikTok usein viihdyttää, myös monet ikävät asiat voivat lähteä leviämään hallitsemattomasti.

Ikäraja

13 vuotta TikTokin käyttöehtojen mukaan.

Turvallisuus

TikTok Someturvan diagnoosi

IKÄRAJA: TikTokin ikäraja on 13 vuotta. Iän varmistusjärjestelmää ei kuitenkaan ole käytössä. Alle 16-vuotiaille käyttäjille osa TikTokin ominaisuuksista on turvallisuussyistä poissa käytöstä. 

TURVALLISUUS: TikTokissa käyttäjäprofiili voi olla julkinen tai yksityinen. Jos TikTok-profiili on julkinen, käytännössä kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa voi nähdä julkaisemasi videot. Videoita saatetaan muokata ja levittää eteenpäin, ja muut käyttäjät voivat lähettää ilkeitä kommentteja tai viestejä. Someturvalle tulleissa yhteydenotoissa näkyvät erityisesti käyttäjien videoihin tulleet epäasialliset kommentit sekä isolle yleisölle jaetut loukkaavat videot. 

YKSITYISYYS: TikTokin asetuksilla voi vaikuttaa siihen, ketkä voivat nähdä, tallentaa tai jakaa videoitasi sekä kommentoida niitä tai lähettää sinulle yksityisviestejä. TikTok kerää laajasti tietoa käyttäjäprofiilin tiedoista, tehdyistä ja katsotuista sisällöistä sekä myös esimerkiksi käyttämästäsi laitteesta ja sijainnistasi. 

HAITALLINEN SISÄLTÖ: TikTokin feed eli Sinulle-sivu (“for you page”, lyhennettynä “fyp”) syöttää videoita, joista TikTokin algoritmi uskoo sinun olevan kiinnostunut. Epäasiallisesta tai haitallisesta sisällöstä ei varoiteta käyttäjiä. TikTokissa kenen tahansa silmille voi päätyä haitallista sisältöä, kuten väkivaltaa, päihteisiin tai seksiin viittaavaa sisältöä sekä kiroilua. 

AHDISTELU: Käyttäjät voivat saada asiattomia tai ahdistelevia kommentteja tai yksityisviestejä. TikTok on joiltain osin rajoittanut alle 16-vuotiaiden profiileille kommentointia ja yksityisviestien lähettämistä. Someturvalle ilmoitetuissa tapauksissa TikTok ei kuulu yleisimpiin alustoihin, jossa ahdistelua tapahtuu.  

Turvalliset asetukset

Ohjeita TikTokin turvalliseen käyttämiseen

Jotta TikTokin asetusten muuttaminen olisi helpompaa, kannattaa sovelluksen kieli vaihtaa suomeksi. Se onnistuu painamalla oman tilin oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta. 

 1. Siirry omaan profiiliisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Siirry kohtaan Settings and privacy (Asetukset ja yksityisyys)
 3. Valitse vaihtoehdoista Language (Sovelluksen kieli)
 4. Valitse kieleksi suomi

TikTok kielenvaihto 1

TikTok kielenvaihto 2

TikTok kielenvaihto 3

Yksityisyys

Jos TikTok-tilisi on julkinen, kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa voi nähdä videosi. 

Alle 16-vuotiailla käyttäjillä tili on yksityinen, kun TikTokiin kirjautuu ensimmäistä kertaa. Tämä kannattaa vielä varmuuden vuoksi tarkistaa omista asetuksista. Yli 16-vuotiailla käyttäjillä tilin oletusasetus on julkinen. 

Suosittelemme aina muuttamaan tilin yksityiseksi, jolloin jaat sisältöä TikTokissa vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka olet itse hyväksynyt seuraajiksesi.

Voit muuttaa tilisi yksityiseksi näin:

 1. Siirry omaan profiiliisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy)
 3. Valitse Yksityisyys (Privacy)
 4. Napauta Yksityinen käyttäjätili (Private Account) päälle.

TikTok yksityinen tili 1

TikTok yksityinen tili 2

Kommentointi

13-15 vuotiailla käyttäjillä TikTokin oletusasetuksena on, että videoitasi voivat kommentoida sellaiset käyttäjät, joita sinä seuraat takaisin. Lisäksi seuraajat, joita sinä seuraat takaisin, voivat merkitä sinut omiin videoihinsa tai mainita sinut esimerkiksi kommenteissa. 

Yli 16-vuotiailla käyttäjillä TikTokin oletusasetuksena on, että kuka tahansa voi kommentoida videoitasi, merkitä sinut videoihin tai mainita sinut kommenteissa. Yli 16-vuotiaiden käyttäjien videoihin on mahdollista reagoida erilaisilla työkaluilla (duetto, parsi “stitch”). Yli 16-vuotiaat käyttäjät voivat myös lähettää yksityisviestejä TikTokissa.

Voit määrittää, että videoitasi ei voi kommentoida, eivätkä muut voi merkitä tai mainita sinua omissa julkaisuissaan.

 1. Siirry omaan profiiliisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy)
 3. Valitse Yksityisyys (Privacy)
 4. Napauta asetusta, jonka haluat muuttaa: Kommentit (Comments) tai Maininnat ja merkinnät (Mentions and tags)
 5. Valitse Ei kukaan (No one).

TikTok kommentit 1

TikTok kommentit 2

TikTok kommentit 3

Kommenttisuodattimet

Kommentteihin voi myös laittaa päälle suodattimia, jolloin videoista suodatetaan automaattisesti pois kommentit, jotka ovat mahdollisesti roskaviestejä tai loukkaavia. Voit myös piilottaa videoista kommentit, jotka sisältävät tiettyjä avainsanoja. 

Kommenttisuodattimet saa päälle näin:

 1. Siirry TikTok-profiilisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy).
 3. Valitse Yksityisyys (Privacy)
 4. Valitse Kommentit (Comments)
 5. Napauta Suodata roskaviestit ja loukkaavat kommentit (Filter spam and offensive comments) ja Suodata avainsanoja (Filter keywords)päälle.

g-tiktok-6

Videoiden tallentaminen

13-15 vuotiaiden käyttäjien videoita ei voi ladata eikä tätä asetusta ole mahdollista vaihtaa. 16-17 vuotiaille käyttäjille tämä asetus on oletusasetuksena pois päältä, mutta se on mahdollista laittaa päälle. 

Jos videoiden tallentamiseen liittyvä asetus on päällä, TikTok antaa muiden käyttäjien ladata muiden tekemiä videoita ja jakaa niitä eteenpäin.

Jotta muut eivät voi tallentaa videoitasi omille laitteilleen, suosittelemme laittamaan tämän asetuksen pois päältä. Se onnistuu näin:

 1. Siirry omaan profiiliisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy)
 3. Valitse Yksityisyys (Privacy)
 4. Napauta Lataukset (Downloads)
 5. Ota lataukset pois päältä (Off)

TikTok lataukset 1

TikTok lataukset 2

Vaikka asetus on pois päältä, pystyt edelleen itse lataamaan omia videoitasi. Jos siis haluat tallentaa videoita ja jakaa niitä muilla somealustoilla, se onnistuu edelleen.

Yksityisyys (Privacy) -osiossa on myös muita hyödyllisiä yksityisyysasetuksia, jotka kannattaa selata läpi ennen kuin ryhtyy käyttämään sovellusta. 

Ilmiantaminen

Jos sovelluksessa tulee vastaan ikävää tai epäsoveliasta sisältöä, voit ilmiantaa tällaisen sisällön lisänneen käyttäjän TikTokin ylläpidolle. Jos saat itse ikäviä kommentteja videoosi tai epämiellyttäviä yksityisviestejä, myös ne kannattaa ilmiantaa. 

Ilmiantaminen voi johtaa ei-toivotun sisällön poistamiseen ja/tai käyttäjätilin poistamiseen palvelusta. Käyttäjä, jonka profiilin tai kommentin tai yksityisviestin olet ilmiantanut, ei saa tietää, kuka ilmiannon on tehnyt. Epäasiallisesta sisällöstä kannattaa ilmoittaa ylläpidolle matalalla kynnyksellä.

Käyttäjän ilmiantaminen

Käyttäjän voi ilmiantaa muun muassa silloin, jos hänen profiilissaan on epäasiallista sisältöä tai profiilissa esiinnytään toisena henkilönä. Voit ilmiantaa käyttäjän näin:

 1. Siirry ilmiannettavan käyttäjän profiiliin.
 2. Napauta oikeasta yläkulmasta nuolen tai kolmen pisteen kuvaketta.
 3. Napauta Ilmoittaa (Report), valitse ilmiannon syy ja seuraa sovelluksen ohjeita.

TikTok kayttajan ilmiantaminen 1

TikTok kayttajan ilmiantaminen 2

Videon ilmiantaminen

Jos näet TikTokissa videon, joka on loukkaava, asiaton tai epämiellyttävä, videon voi ilmiantaa näin:

 1. Napauta ilmiannettavaa videota pitkään.
 2. Napauta Ilmoittaa.
 3. Valitse ilmiantamisen syy ja seuraa sovelluksen ohjeita.

g-tiktok-8

TikTok videon ilmiantaminen 2

Kommentin ilmiantaminen.

Videoiden kommentoiminen ja kommentteihin vastaaminen on on tärkeä osa TikTokia. Kuten muuallakin somessa, myös TikTokissa kommentit voivat olla joskus ilkeitä tai sopimattomia. Tällaiset kommentit kannattaa ilmiantaa:

 1. Napauta kommenttia pitkään.
 2. Napauta Ilmoittaa, valitse ilmiannon syy ja seuraa sovelluksen ohjeita.

TikTok kommentin ilmiantaminen 1

TikTok kommentin ilmiantaminen 2

Yksityisviestien ilmiantaminen

Jos saat loukkaavia tai ahdistelevia yksityisviestejä, keskustelu kannattaa ilmiantaa TikTokin ylläpidolle:

 1. Avaa keskustelu ja klikkaa oikeasta yläreunasta lipun tai kolmen pisteen kuvaketta.
 2. Valitse ilmiannettavat viestit, napauta Vahvista.
 3. Valitse ilmiannon syy ja seuraa sovelluksen ohjeita.

TikTok viestin ilmiantaminen 1

TikTok viestin ilmiantaminen 2

TikTok viestin ilmiantaminen 3

Estäminen

Jos joku on häiriköinyt, kiusannut tai muulla tavalla loukannut sinua TikTokissa, tällainen käyttäjä kannattaa estää. 

Käyttäjän estäminen tarkoittaa sitä, että kyseinen käyttäjä ei enää pysty lähettämään sinulle yksityisviestejä tai näkemään videoitasi. Estetty käyttäjä ei myöskään pysty kommentoimaan videoita, reagoimaan niihin tai tehdä videoista duettoja. 

Käyttäjä kannattaa estää aina, jos saat ikäviä, häiritseviä tai ilkeitä kommentteja. Muista, että sinulla on aina oikeus estää sinua loukkaavat käyttäjät!

Huom! Ennen estämistä sinun kannattaa myös ilmiantaa käyttäjän lähettämät kommentit tai viestit sekä tallentaa niistä kuvakaappaukset itsellesi. Jos tili vaikuttaa epäilyttävältä tai käyttäjä on häirinnyt sinua jo useamman kerran, myös käyttäjätili kannattaa ilmiantaa TikTokin ylläpidolle.

Käyttäjän estäminen:

 1. Mene sen henkilön profiiliin, jonka haluat estää.
 2. Napauta oikeasta yläkulmasta nuolta tai kolmen pisteen kuvaketta.
 3. Valitse Estää (Block) ja vielä uudelleen Estää (Block).

TikTok estaminen 1

TikTok estaminen 2

Haitallinen sisältö

TikTokin sisältöön voi joiltain osin vaikuttaa asetuksilla. 

Videon piilottaminen

Jos näet sovelluksessa videon, jota et olisi halunnut nähdä, videon voi piilottaa. Tällöin näet tulevaisuudessa vähemmän tämänkaltaisia videoita. Videon piilottaminen onnistuu näin:

 1. Napauta piilotettavaa videota pitkään.
 2. Valitse En ole kiinnostunut (Not interested).

g-tiktok-8

Rajoitettu tila

Piilottamisen lisäksi sisältöä voi suodattaa valitsemalla asetuksista rajoitetun tilan. Tämä asetus auttaa vähentämään sellaista sisältöä, joka ei sovellu kaikille yleisöille. Rajoitetun tilan saa päälle näin:

 1. Siirry omaan profiiliisi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy).
 3. Valitse asetuksista Sisältöasetukset (Content preferences).
 4. Valitse Rajoitettu Tila (Restricted Mode) ja napauta Ota käyttöön (Turn on).

TikTok rajoitettu tila 1

TikTok rajoitettu tila 2

On kuitenkin hyvä huomioida, että nämä asetukset perustuvat automaattiseen suodattamiseen, eikä mikään suodatin ole täydellinen. On siis mahdollista, että näet myös näiden toimien jälkeen epäsopivia videoita. Jos näin käy, video kannattaa ilmiantaa.

Vanhemmille

TikTokin ikäraja on 13 vuotta. Iän varmistusjärjestelmää ei kuitenkaan ole käytössä. TikTok on rajoittanut joitakin ominaisuuksia alle 16-vuotiailta käyttäjiltä (videoiden tallentaminen, kenen tahansa mahdollisuus kommentoida lapsen videoita, yksityisviestien lähettäminen). Lapsen turvallisuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että lapsi on ilmoittanut oikean ikänsä sovellukselle. On myös hyvä muistaa, että edes oikeanlaiset asetukset eivät takaa sataprosenttista suojaa somessa. 

Ruutuajan hallitseminen. TikTok on asettanut 13-17 vuotiaille käyttäjille oletusasetuksena yhden tunnin ruutuajan päivässä. Voitte myös sopia lapsen kanssa, kuinka kauan hän saa käyttää sovellusta päivittäin ja asettaa tämän aikarajaksi sovellukseen. Ruutuaikaa voi hallita näin:

 1. Siirry lapsen profiiliin ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Valitse asetuksista Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy).
 3. Valitse asetuksista Ruutuaika (Screen time). 
 4. Valitse asetuksista Päivittäinen ruutuaika (Daily screen time). 
 5. Valitse Aseta päivittäinen ruutuaika (Set daily screen time) ja valitse päivittäinen aika.

TikTok paivittainen ruutuaika 1

TikTok paivittainen ruutuaika 2

Perhemoodi. Jos vanhemmalla on oma TikTok-tili, hänellä on mahdollisuus tarkkailla ja muuttaa asetuksia lapsen TikTok-tilillä perhemoodin (Family Pairing) kautta. Perhemoodin saa päälle näin:

 1. Siirry omaan tai lapsen profiiliin ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen viivan kuvaketta.
 2. Siirry kohtaan Asetukset ja yksityisyys (Settings and privacy).
 3. Valitse Perhemoodi (Family Pairing) ja Jatka (Continue)
 4. Valitse Vanhempi (Parent) tai Teini (Teen) ja seuraa ohjeita tilien yhdistämiseksi.

TikTok perhemoodi 1

TikTok perhemoodi 2