De brutal grymheterna i Israel och de palestinska territorierna sprids på sociala medier och når barn och ungdomar utan förvarning - 5 tips hur du kan agera nu

| Tid att läsa:5 minuter

Grova och mycket chockerande videor av attacker i Israel och de palestinska territorierna cirkulerar på sociala medier. Dessa videor når utan förvarning även barn och ungdomar. Läs i vår blogg om våra fem tips om hur du kan agera nu.
Skärmdumpar av offentliga videor som cirkulerar på Instagram. Dessa bilder har delvis censurerats av Someturva.
Skärmdumpar av offentliga videor som cirkulerar på Instagram. Dessa bilder har delvis censurerats av Someturva.

I början av oktober anföll extremistorganisationen Hamas Israel och Israel gick till motattack mot Gaza. Nu cirkulerar brutala och mycket chockerande videor på sociala medier från attackerna i Israel och de palestinska territorierna. Videorna visar bland annat barn och kvinnor som torteras och dödas.

Videor har spridits under de senaste veckorna på X (tidigare Twitter) och Instagram, men som vi lärde oss när kriget i Ukraina började i februari 2022, så matar även TikTok, som är populärt bland barn och ungdomar, ut våldsamma videor direkt för minderårigas ögon.

Det finns inga innehållsvarningar på sociala medier

På sociala medier kan chockerande material dyka upp utan förvarning. Många vuxna kan bli överraskade över att deras barn har direkt tillgång till mycket grymt innehåll via sociala medier. När ett barn bläddrar igenom TikToks videoflöde finns det ingen innehållsvarning på videorna. En chockerande video kan alltså överraska barnet utan förvarning.

Typiskt sett favoriserar även sociala mediers algoritmer videor som genererar starka känslomässiga reaktioner, såsom chock, ilska eller sorg. Det innebär att till exempel exceptionellt brutala videor sprids mycket snabbt.

Här är fem tips på vad du kan göra nu:

1. Ta upp ämnet med barnet eller ungdomen redan i förväg.

Det är viktigt för vårdnadshavare och vuxna som arbetar med barn att visa att det är säkert och möjligt att prata om störande eller skrämmande innehåll på sociala medier med dem. Barn och ungdomar pratar ändå inte ofta med vuxna om obehagliga saker som de stöter på i sociala medier. När det gäller upprörande material kan barn också skydda sina egna föräldrar. Det är därför en bra idé att en vuxen tar upp frågan, även om barnet inte har berättat att han eller hon har sett krigsvideor. Det är nu viktigt att lyssna och ställa frågor.

Bra sätt att kommunicera om ämnet är under skolans morgonsamlingar, meddelanden via Wilma till hemmen och pratstunder vid middagsbordet.

Det är också bra att komma ihåg att barn kan se sådant material även om de inte själva använder TikTok. Chockerande innehåll kan ses på vännernas mobiltelefoner eller genom länkar som skickats via meddelanden.

2. Nu är det dags att ta en paus från sociala medier.

När sådana videor sprids på sociala medier kan det också vara bra att överväga att ta en paus från sociala medier, åtminstone från appar där sådana videor kan förekomma.

Med hjälp av sekretessinställningarna kan man till exempel på TikTok ställa in filter för minderåriga för mer passande innehåll, men som vi vet är filter aldrig perfekta.

Med så mycket brutala krigsbilder som sprids i sociala medier kan det vara helt lämpligt att ta en paus från TikTok helt och hållet.

Man kan föreslå en paus från sociala medier direkt till barn och ungdomar, till exempel på skolans morgonsamling. Hemma kan man också föreslå detta och prata om hur viktigt det är att ta hand om sitt eget välmående och hur grymt innehåll kan påverka ens humör och välbefinnande.

3. Övervaka beteendet och var som stöd.

Människor reagerar på videor på olika sätt. Om ett barn har sett en chockerande video är det viktigt att följa med deras beteende och vara uppmärksam på om upplevelsen påverkar till exempel deras sömn eller lekar. Om ett barn eller ungdom tidigare haft traumatiska erfarenheter av krig eller död kan det vara klokt att överväga professionell hjälp för att hantera situationen.

Skärmdumpar av offentliga videor som cirkulerar på Instagram. Dessa bilder har delvis censurerats av Someturva.
Skärmdumpar av offentliga videor som cirkulerar på Instagram. Dessa bilder har delvis censurerats av Someturva.

4. Om du har sett en chockerande video, prata om det.

Har du sett en chockerande video? Chockerande material kan fastna på näthinnan och hemsöka tankarna. De videor du ser påverkar din uppfattning av världen. Om du ser en chockerande video, är det bra att prata med någon om det. Även om det är viktigt att prata om det, bör du komma ihåg att inte visa eller dela en våldsam video med någon annan.

I skolan kan man påminna elever om att det finns vuxna på skolan, som skolkuratorn, med vilka man kan prata om något man har sett som har påverkat ens välmående.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det på sociala medier kan dyka upp våldsamma videor som är sanna, men det finns också många videor där sanningen är förvrängd. Sociala medier används som ett verktyg för krigspropaganda. Att skilja på äkta och oäkta kan vara svårt.

5. Chockerande innehåll kan dyka upp senare

De brutala krigsvideorna är inte de enda störande material som kan dyka upp för barn och ungdomar på sociala medier. Det är viktigt att komma ihåg att störande videor, där exempelvis någon skadar sig själv eller andra, kan plötsligt dyka upp på sociala medier utan förvarning. Därför är det nu rätt tid att prata om ämnet.

Varför delas våldsamma videor överhuvudtaget?

Det är viktigt att förstå att i den nuvarande situationen i Israel är presentationen av grymma handlingar på sociala medier en effektiv form av att påverka känslor. Genom videor försöker man skapa konflikter mellan olika sidor och påverka människors uppfattning om vilka som är “goda” och vilka som är “onda”.

Skriven av chefen för Someturvas första hjälpen-enhet Kaisa Rissanen samt verkställande direktör och forskare inom sociala medier Suvi Uski