Someturva hjälpte en pojke som hade blivit smygfilmad på Snapchat.

Min klasskompis filmade en osmickrande video av mig i smyg. Jag såg jätteful ut i videon. Han delade filmen till hela klassen utan min tillåtelse.

Pojke, 11 år gammal

Så här hjälpte Someturva.

Hej,

Tack för att du har berättat om din situation för Someturva. Tråkigt att höra att du har smygfilmats och att filmen har blivit spridd. Vad bra att du kontaktar oss för hjälp! Nedan kan du läsa vår bedömning om din situation samt våra rekommendationer om vad du kan göra.

Har det skett ett brott?

Du har berättat att din klasskompis har smygfilmat en pinsam video av dig och delat filmen på Snapchat till hela klassen. Din klasskompis har gjort fel när han har filmat dig utan din tillåtelse och därefter spridit filmen. Enligt lagen är det tillåtet att filma på allmänna platser, såsom på skolor eller parker. Däremot kan det vara ett brott om fotograferingen sker i hemlighet under mycket privata omständigheter, som exempelvis hemma, på toaletten eller i omklädningsrum. Detta kallas för olovlig observation. Att personen har spridit filmen till hela klassen i mobbningssyfte kan även uppfylla kraven för ett annat brott som kallas för ärekränkning.

Personen som har gjort detta dvs. din klasskamrat är enligt dig 11 år gammal. I Finland är personer under 15 år inte straffmyndiga. Barn som är under 15 år och begår brott kan alltså inte dömas till straff. Detta innebär att personer som gjort detta mot dig inte kan dömas för någon straffrättslig påföljd på grund av sin unga ålder. Personen är dock inte helt fri från ansvar. Alla, även barn under 15-år, har ett skadeståndsansvar.

Vad vi rekommenderar dig att göra

Ingen ska behöva tåla denna typ av beteende, och det är viktigt att få slut på spridningen av videon så fort som möjligt. Vi rekommenderar att du pratar om detta med en betrodd vuxen som exempelvis dina föräldrar. Det är alltid lättare att lösa situationer som detta med en vuxen. Tillsammans med en vuxen kan ni kontakta din klasskamrat och informera honom om att det kan vara ett brott att smygfilma utan tillåtelse och sprida filmen. Kränkande beteende på Snapchat, inklusive trakasserier och mobbning, är också mot Spanchats egna regler och riktlinjer. Du kan berätta för din klasskompis att han eller hon bryter även mot dessa regler genom att sprida videon.

Du bör även berätta om detta i din skola. Eftersom personen som gjort detta är på samma klass som du och filmen har publicerats till hela din klass är bästa sättet att lösa situationen genom skolan. Både lärarna och andra vuxna, så som kuratorn, psykologen och rektorn, arbetar i skolan så att alla barn ska kunna känna att de gärna vill komma dit för att lära sig nytt. I deras arbete ingår även att lösa olika typer av mobbningssituationer, och se till att alla har det bra och tryggt när de kommer till skolan. Det är därför väldigt viktigt att du berättar för din skolas elevvård, exempelvis till kuratorn, om spridningen av filmen och mobbningen direkt. De har vanligtvis mycket erfarenhet av att hantera situationer som detta tillsamman med exempelvis lärarna och rektorn. Om du har egna tankar och önskemål kring hur du vill att situationen ska lösas i skolan, ska du också berätta det för vuxna. Vidare vore det bra om hela klassen gick igenom spelreglerna som gäller på sociala medier och att man inte får filma eller sprida bilder eller videos av andra utan tillåtelse.

Säkrare inställningar på sociala medier

Om situationer som dessa skulle dyka upp i framtiden rekommenderar vi dig att anmäla plattformen om kränkande material. Det gör du genom att trycka på videon och hålla nere tills en symbol på en flagga visas längst ner i skärmen. Tryck sen på symbolen kan du anmäla och berätta för administrationen vad som hänt.

Ditt välbefinnande är viktigt

Att bli fotograferad utan tillåtelse och få filmen sen spridd kan kännas jobbigt och obehagligt. Kom ihåg att du inte har gjort någonting fel! Tråkigt nog är det väldigt vanligt på sociala medier och kan hända vem som helst. Det är viktigt att att du inte känner dig ensam i situationen utan har en betrodd vuxen som du kan prata med. Samtalsstöd och hjälp kan du också få via nätet exempelvis genom Rädda Barnens stödchatt som du hittar här: www.netari.fi.

Hoppas vårt svar hjälper dig. Tveka inte att kontakta oss om du önskar att få mer information eller hjälp. Vi hjälper dig gärna!

Med hälsningar,
Someturva-team